Légy te is részese a lebegésnek
2017. október 26. írta: shirelle

Légy te is részese a lebegésnek

image1.PNGA(z) bohóc, ki 2017-ben belebegett a mozivásznakra, és divatba hozta a léggömböktől és a piros orrtól való rettegést. De mi áll emögött? Hogyan áshatnánk bele nyakig magunkat a Vesztesek klubja és Derry életébe? Filmrajongók, ez nektek szól!

 Mint általában a legtöbb fantasztikus történet, ez is egy, már kétségbeejtően hosszú, könyvön alapszik. A Stephen King név említése gondolom senkinek nem mond újat. Akik csak hallásból ismerik az írót, úgy jellemeznék, hogy a ,,Horror sztorik koronázatlan királya".
Az Az is az ő fejéből pattant ki, és bátran merem kijelenteni, hogy ez az egyik legkiemelkedőbb munkája. Több évébe tellett megszerkeszteni ezt a közel 1400 oldalas történetet, mibe szívét, lelkét beleírta.
Sokan azért nem olvassák az író műveit, mert általában az embernek semmi kedve éjjelente minden kintről vagy akár a lakásból áradó nesztől, amikről általában tudomást sem venne, kisebb szívinfarktust kapnia.
Azonban sokan félreértik King munkásságát.
Jómagam is szeretek minél távolabb maradni az álmatlan éjszakákat keltő történetektől, mégis az író legnagyobb rajongói közé tartozom.
Hiszen aki egyszer rászánja magát, és belekezd az egyik történetébe, rájön, hogy nem kimondottan a horror szál miatt érdemes olvasni, hanem inkább az írásának stílusa az ami letehetetlenné varázsolja a könyvet. 
Hát lássuk, miért is érdemes egy több mint ezer oldalas könyvre fecsérelni drága időnket. 

1.  A társaság 

A regény végig az időben ugrál, ezért a 2017-es filmtől eltérően, King a történet elején hét felnőttember jelenlegi helyzetét mutatja be 1985-ben, kik teljesen hátrahagyva a múltat, élik napjaikat. Azonban egy telefonhívás a régi ismerőstől felforgat mindent.
Hirtelen 1958-ban találjuk magunkat és szép lassan betekintést nyerhetünk a már felnőttként megismert gyermekek életébe. Az író tehetségének köszönhetően egy idő után az olvasóban azt az érzést kelti a könyv, hogy ő a Vesztesek Klubjának újdonsült nyolcadik tagja.
Sok helyzetben zavaró tud lenni ha egy történetben állandó az időben való eltérés, de ez esetben az ember a regény vége felé eszmél rá, hogy mennyire precízen és tudatosan is van megszerkesztve az egész.
Bármilyen jól sikerült a csapat filmbeli illusztrálása, mégis csak egy könyv képes arra, hogy teljesen magunkénak érezzük, megértsük és megszeressük ezt a társaságot. 

2. Mellékszereplők

A filmtől eltérően, a mellékszereplőkre is nagy hangsúlyt fektet a könyv. Úgy érezhetjük át igazán, hogy milyen szörnyűségeket is művel a kisvárosban Az, ha beletudjuk magunkat képzelni az áldozatok helyzetébe, és King ezt tökéletesen kivitelezi is. Minden egyes gyilkosságról ami a történet folyamán megesik, rengeteg információt kapunk, ami által átélhetjük és megismerhetjük a halálszélén álló gyermekek érzéseit és gondolatait, majd a hozzátartozókkal együtt osztozhatunk a gyászban is.   

3. Derry történelme 

Rengeteg információt tudhatunk meg arról a helyről melyen kedvenc történetünk zajlik. Őszintén szólva néha olvasás közben már úgy érezheti az ember mintha visszarepült volna a középiskolás éveibe, mikor egy témazáró előtt csak úgy bújja a történelemkönyvének sorait, azonban a különbség, hogy ezt a könyvet önszántunkból és érdeklődéssel telve olvassuk. 

Még oldalakon keresztül lehetne sorolni, hogy miért is érdemes elolvasni a könyvet, de összefoglalva ez az a három főszempont, aminek megismerésével egy átfogóbb képet kaphatunk a mozivásznon már látott és megkedvelt történetünkről. Mindenkinek csak is ajánlani tudom Stephen King írásait, és aki képes felülkerekedni a hosszan megfogalmazott mondatok és oldalakon át taglalt gondolatok hosszúságán, biztosan állíthatom hogy egy percet sem fog megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://utas-es-blogvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8913023954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása